Faʻafefea ona fesoasoani i tagata faʻatau i se faʻalavelave

24_7-Crisis-Management-internal-pic

I se fa'alavelave, o tagata fa'atau o lo'o i luga o le pito sili atu nai lo se isi lava taimi.E sili atu ona faigata ona faamalieina i latou.Ae o le a fesoasoani nei fautuaga.

Tele 'au'au'aunaga e lofia i tagata fa'atauva'a tumu i fa'alavelave fa'afuase'i ma taimi fa'alavelave.Ma e ui e leai se tasi na oʻo i se faʻalavelave i luga o le fua ole COVID-19, e tasi le mea e uiga i ai e ogatasi ma taimi masani: Tagata faʻapitoa poto masani faʻapolofesa e iai ma o le a manaʻomia i taimi uma le fesoasoani i tagata faʻatau i faʻafitauli maeʻaeʻa.

E manaʻomia e tagata faʻatau se fesoasoani faaopoopo pe a latou feagai ma faʻalavelave faʻafuaseʻi ma le le mautonu e pei o faʻalavelave faʻalenatura, faʻaletonu pisinisi ma tupe, faʻafitauli faʻalesoifua maloloina ma le tagata lava ia ma faʻaletonu oloa poʻo auaunaga.

O taimi faigata na mo tagata faʻatau tomai faʻapolofesa e laa i luga, pulea, ia toʻa i le afa ma faʻamalieina tagata faʻatau.

O auala nei e fa e mafai ona fesoasoani:

Alu i fafo

I se fa'alavelave fa'afuase'i, o le a fa'atauina e tagata fa'atau le tele o auala latou te mafaia e fa'afeso'ota'i ai oe.O le laasaga muamua i se faʻalavelave o le faʻamanatu lea i tagata faʻatau le auala e faʻafesoʻotaʻi ai.Ae sili atu, ia latou iloa auala sili ona faatuatuaina, taimi sili ma punaoa saʻo mo ituaiga eseese o suʻesuʻega latou te ono maua.

E te manaʻo e faʻapipiʻi i luga o au faʻasalalauga faʻasalalau, lafo imeli ma SMS feʻau, ma faʻaopoopo pop-ups i lau 'upega tafaʻilagi (pe suia foi le tulaueleele ma le itulau o le itulau autu).Fa'aaofia fa'amatalaga i luga o alalaupapa ta'itasi mo le auala e o'o atu ai i auala uma o auaunaga a tagata fa'atau.

Ona fa'amatala lea po'o fea le alalaupapa e sili ona maua e tagata fa'atau e fa'atatau i lo latou mana'oga.Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e iai a latou faʻafitauli faʻapitoa, latou te manaʻomia le talanoa faʻatasi ma IT.Pe a iai fo'i a latou fa'afitauli, e mafai ona latou tesi atu i so'o se 'au'aunaga.Afai latou te manaʻomia le toe faʻatulagaina, e mafai ona latou faia e ala i luga ole initaneti.Po'o, afai o lo'o i ai se fa'alavelave fa'afuase'i, e tatau ona latou vili se numera o le a piki mai ai se tautua pro.

Taulai ile 'le toto'

I se faʻalavelave, e manaʻomia e tagata faʻatau le "taofi le toto."E masani lava ona tasi le mataupu e tatau ona faʻataʻatia aʻo leʻi mafai ona latou mafaufau e uiga i le puleaina o faʻafitauli ma agai i tua.

Pe a latou faʻafesoʻotaʻi oe - e masani ona popole - fai ni fesili e fesoasoani ia i latou e faʻasaʻo le faafitauli sili.O le mea lea, afai e foia, o le a i ai sona aafiaga i le toetoe lava o isi mea uma e sese.Atonu e te faia ni fesili e pei o:

  • E to'afia tagata faigaluega/tagata fa'atau/tagata o le nu'u ua a'afia ile X?
  • O le a se aafiaga tele i au tupe i le taimi nei?
  • O le a le mea e sili ona fa'avaivaia ai au tagata faigaluega/tagata fa'atau?
  • E te fai mai A, B poʻo C o le mea sili ona mataʻutia i lenei tulaga?
  • E mafai ona e iloa le itu sili ona taua e tatau ona tatou foia i le taimi nei?

Ia latou lagona le saogalemu

O lo'o iai tagata tomai fa'apitoa i tagata fa'atau i le tulaga tulaga ese o le va'aia ma le fo'ia o le tele o tulaga maualuga.

Pe a talafeagai, taʻu i tagata faʻatau na e galue i se mea e pei o lenei faʻalavelave pe na e fesoasoani i isi tagata faʻatau i tulaga faʻapena.

Fa'amaoni e uiga i fa'alavelave e te va'aia, ae 'aua le tu'uina atu na'o le fa'anoanoa ma le malaia.Ia tumau pea o se faailoilo o le faamoemoe e ala i le faasoaina atu foi o se tala puupuu o le manumalo.

Tuuina atu le tele o faʻamatalaga talafeagai e mafai ai e aunoa ma le lofituina pe faʻaalu se taimi tele (tagata uma e puupuu le taimi i se faʻalavelave).Ona tu'uina atu lea o ni nai manatu e fa'atatau i lou poto masani ma fa'amatalaga na e tu'uina atu.Afai e mafai, tuu atu ni filifiliga se lua i se vaifofo e taofi ai le tafe toto.

Fa'aopoopo le tau

I nisi o tulaga fa'alavelave, e leai se fofo vave.Tagata faʻatau - ma oe - e tatau ona faʻatali i fafo.E fesoasoani le faalogo atu i o latou puapuaga.

Ae a le mafai ona e foia le tulaga, fesoasoani ia i latou e tatalia le afa ma se tau faaopoopo.Auina atu ia i latou soʻotaga i faʻamatalaga fesoasoani - i soʻo se mea e taʻitaʻia ai i latou i isi ituaiga fesoasoani e pei o fesoasoani a le malo poʻo faʻalapotopotoga lautele.Tuuina atu ia i latou le avanoa i faʻamatalaga masani e mafai ona fesoasoani ia i latou e fai a latou galuega pe ola lelei.

E mafai fo'i ona e tu'uina atu ia i latou so'oga i tala mo le tausiga o le tagata lava ia po'o vitio e fesoasoani ia i latou e fa'atautaia ai fa'afitauli fa'apolofesa ma fa'afitauli patino.

 

Punaoa: Sii mai le Initaneti


Taimi meli: Au-02-2022

Auina mai lau savali ia i matou:

Tusi lau savali iinei ma lafo mai ia i matou